Úvod Články Žlučníková dieta - jaké jsou vhodné potraviny?

Žlučníková dieta - jaké jsou vhodné potraviny?

Tento specielní typ diety je samozřejmě určený hlavně těm lidem, kteří mají potíže sem svým žlučníkem. Ten je v rámci běžného života může poměrně výrazně omezovat, což platí i v rámci diet. Naštěstí ale existuje žlučníková dieta. Ta funguje jako klasický zdravý jídelníček, který nám může pomoci sestavit výživový poradce. A to jak s ohledem na to, kolik chceme zhubnout, tak s ohledem právě na vaši nemoc. Pokud můžeme doporučit, je určitě dobré jeho služeb využít.

Samozřejmě abyste byli trochu v obraze, přinášíme vám seznam vhodných potravin, které vám pomohou v tom, abyste věděli, co vlastně v rámci žlučníkové diety můžete a nemůžete jíst. A z toho následně vycházejí i samotné recepty, které jsou základem pro vaši stravu.

Začínáme tím nejdůležitějším – masem

Konzumace masa je při dietách velmi důležitá, jelikož díky němu získáváme dostatek bílkovin. Pokud se zaměříme na recepty, které může obsahovat žlučníková dieta, potom mezi vhodné potraviny patří pouze maso libové. Doporučujeme kuřecí nebo krůtí, popřípadě kvalitní vepřovou kýtu, nebo hovězí svíčkovou. Problémem nejsou ani masové vývary z libovolného druhu masa. V soupisu povolených potravin nechybí ani maso rybí.

S masem souvisí také konzumace uzenin. V tomto směru jste lehce omezeni, jelikož jídelníček může obsahovat jenom velmi kvalitní šunky s vysokým podílem masa. Nejlepší cestou jsou šunky krůtí, kuřecí, nebo nízkotučné a libové vepřové.

Jak je to se zeleninou a ovocem?

Zatímco té můžeme jíst v rámci běžné diety kolik chceme, u té žlučníkové to neplatí. Zde bychom se měli zaměřit hlavně na takovou, která nás nebude nadýmat, nebude nás dráždit a neobsahuje semínka. Nejlepší volbou je mrkev, různé druhy salátů, nebo petržel. Podobné podmínky jsou i v rámci ovoce. To můžeme téměř libovolné, kromě bobulovitého ovoce, slupek z ovoce, nebo kokosu.

Mléko a pečivo s rozmyslem

Důležitou součástí naší stravy jsou především mléčné výrobky. Žlučníková dieta a její recepty je nezakazují, pokud se budeme zaměřovat výhradně jenom na ty nízkotučné. A to od mléka, přes jogurty, až třeba po sýry. Ještě o něco komplikovanější je to s pečivem. Zde bychom měli svou pozornost zaměřit jenom na ovesné vločky, pšeničný chléb, ale i jiné výrobky z pšeničné mouky. Zde platí, že důraz by měl být kladen hlavně na její kvalitu.

Co můžeme dále konzumovat?

Žlučníková dieta ale může obsahovat i recepty, kde je hlavní součástí rýže, kvalitní těstovina, ale také nedráždivé koření – třeba kmín bobkový list. Stejně tak mohou recepty obsahovat i bílý, nebo hroznový a třtinový cukr, med, nebo jemný a nepikantní rajský protlak.

A čemu se naopak vyhýbat? Logicky všemu tučnému z oblasti uzenin a mléčných výrobků, majonéze, hořčici, mnoha sladkostem, ostrým a dráždivým jídlům, nebo smaženým pochutinám, ale i běžným jídlům.

Víte že... s námi zhublo již více než 100 000 Čechů?

Přinášíme profesionální výživové poradenství dostupné každému. Komplexní diagnostiku těla a jídelníček na hubnutí na míru zcela ZDARMA.

Konzultace u výživového poradce ZDARMA! ZÍSKAT KONZULTACI